Close

Oliver Ivanović: Ja sam svoje srpstvo dokazao

Izvor: Danas 18.10.2017.

M.Stojanović

“Ja sam svoje srpstvo dokazao na mnogo teži način nego što će, nadam se, biti prinuđeni da dokazuju oni koji me optužuju da sam „antisrbin“. “

Kaže za Danas Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative SDP i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na lokalnim izborima koji se održavaju u nedelju na Kosovu, komentarišući optužbe koje su na njegov račun izrekli predstavnici Srpske liste i direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Srpska lista je u saopštenju povodom podrške Demokratske stranke Ivanoviću navela da je „dobro da su veze Ivanovića i DS obnovljene i ozvaničene, jer Srbi na KiM i čitava srpska javnost treba da znaju ko čini antisrpsku koaliciju na predstojećim lokalnim izborima“, a Đurić je za RTS izjavio da se „pokazalo da je politika Olivera Ivanovića na Kosmetu politika DS-a, a znamo da je politika DS-a Srbima na Kosmetu malo toga dobrog, ja mislim ništa, donela“.

Oliver Ivanović za naš list kaže da ne želi da komentariše Marka Đurića, kao i da je „suvišno trošiti reči“ na Srpsku listu koja optužuje druge za antisrpstvo, a ušla je u Vladu Ramuša Haradinaja, „iako su govorili da nikada neće to učiniti i da je on zločinac“.

“Ne znam da li je Srpska lista imala materijalni ili neki drugi motiv da se pridruži Haradinaju, ali, uglavnom, ta lista je ništa više do jedne „amorfne strukture“, čije tvrdnje ne treba detaljnije komentarisati. Građani Mitrovice vrlo dobro znaju šta je ko radio, odnosno šta sam ja radio da sačuvam ovaj grad i sever Kosova, dok nisam siguran da li im je poznato šta je radio recimo kandidat Srpske liste za gradonačelnika Goran Rakić dok nije postao deo te liste – ističe naš sagovornik.

Ivanović ukazuje da mu mnogo znači i da mu daje snagu podrška i DS-a, Pokreta slobodnih građana, kao i Aleksandra Šapića, Nebojše Medojevića i brojnih umetnika i nezavisnih intelektualaca, naročito ako se uzme u obzir da je Građanska inicijativa SDP „vodila kampanju u potpunom medijskom mraku“.

 

MEDIJSKE INFORMACIJE O ISTRAZI

* Olivera Ivanovića je ubila 16. januara u 8.15 ujutru, za sada, nepoznata osoba/e sa šest metaka iz vatrenog oružja kalibra 9k19 mm, a sumnja se da je oružje imalo prigušivač.

* Tvrdi se da je pucano iz auta u pokretu koji je potom zapaljen  i da policijska patrola koja je bila na manje od sto metara od lica mesta nije ništa čula.

*Druga faza istrage počela nakon što je policija preuzela snimke sa sigurnosnih kamera koje se nalaze na kući ispred koje je ubijen Ivanović

*Tabloid Informer, ali i više drugih tabloida u Srbiji, objavili da je prvi vlasnik auta „opel astra“ iz koga je pucano i koji je potom zapaljen da se uklone DNK tragovi, Srbin iz Austrije, koji je pokojni više do deset godina. On je auto kupio 90-ih, da bi ga 2000. prodao zasad nepoznatoj osobi.

*Tabloidi u Srbiji objavili su da je napadač pobegao u pravcu južnog dela Kosova i Albanije.

*U saopštenju MUP-a Kosova ističe se da imaju informacije o kupcu koji je 2017. kupio vozilo „opel astra“ i da je od 2009. godine to vozilo bilo na jednoj adresi u Srbiji.

*Milovan Drecun: Ovo ubistvo je urađeno profesionalno. Nema tragova, čak i kamere koje su snimale, snimile su izvršioce pod maskama, ostavljen je samo jedan pogrešan trag, koji treba da nas zavara dok oni ne sakriju ključne stvari, a taj pogrešan trag je automobil.