Close

Oliver Ivanović: Sad nemam pravo da odustanem od politike

Izvor: Tanjug 10.05.2017.

– Sad nemam pravo da odustanem od politike – kaže Oliver Ivanović za Tanjug i veruje da će njegova SDP, bilo kao stranka, bilo kao građanska inicijativa “bosti oči” Prišštini.

Ivanović, koji je posle tri godine pušten da se brani sa slobode, kaže da je politička situacija na Kosovu nestabilna i napeta i to iz mnogo razloga, a najviše zbog toga što su Albanci i njihove političke partije u stalnom međusobnom sukobu.

Vlada Kosova, podseća, ne uspeva da “progura” nijedan od zakona koji su za njih važni, a nervozu Prišštine podiže i to što su shvatili da je dijalog u Briselu proces koji će dugo trajati.

Na pitanje da li ima saznanja da će Madlen Olbrajt i Marti Ahtisari biti u timu Prištine za briselski dijalog, Ivanović kaže da je najavu takve mogućnosti video u tamošnjoj štampi, ali ne veruje da su oni više tako uticajni kao što su nekada bili.

Međutim, napominje i da Ahtisari ima kredibilitet, odnosno “status božanstva” na Kosovu, jer je njegovim planom, podseća, prvi put spomenuta nezavisnost Kosova kao opcija.

– Nisam siguran da će on imati bilo kakvu aktivnu ulogu, jer se onda mora dogovoriti i promena sastava u delegacijama. Ako dođe Ahtisari, onda, što bi rekao premijer, s naše strane bi morao biti neki naš Ahtisari, a čemu to vodi…? To bi onda samo podizalo broj ljudi oko stola, a nisam siguran da bi to dovelo do efikasnosti – rekao je Ivanović.

Sigurno je, kaže, da se Albancima žuri da završe pregovore, jer shvataju da su ušli u proces koji će trajati dugo.

Pasiva uloga EU

Treća strana, odnosno EU opredelila se za relativno pasivnu ulogu, što, kako smatra, nije dobro, ali i oni shvataju da se tako stvari na Kosovu ne rešavaju.

– Malo aktivnija uloga EU bi dobro došla, a na samom terenu u Prištini malo aktivniji pritisak od SAD dao bi rezultate – rekao je Ivanović.

Ivanović veruje da Albanci nemaju taj luksuz da kažu – nećemo da nastavimo pregovore, to završena priča.

– Oni su malo razočarani jer su ulazak u pregovore videli kao mogućnost da dobiju kakvo takvo indirektno priznanje, a pošto to neće dobiti, mislim da oni postaju toga svesni i razočarani – istakao je on.

Kaže da je Briselski dijalog sam po sebi pozitivna stvar, jer ako nema dijaloga onda ima sukoba, što ne odgovara ni Srbima, ni Albancima, ali je, napominje, nekima od Albanaca zgodno da postoje nekakvi sukobi, jer to motiviše one stranke koje su izašle iz OVK ili pokrete poput Samoopredeljenja da to koriste za svoje pozicioniranje.

– To su karte koje su na stolu. Mislim da se to može sprečiti ako se međunarodna zajednica malo aktivinije ukljuci, izvrši pritisak na vladu da počne pregovore. Izjave kojima vlasti opravdavaju učešće u pregovorima ili minimiziraju rezultate samo dolivaju ulje na vatru, a kad god je visoka tenzija, postoji opasnost po Srbe koji tu žive” – rekao je Ivanovic