Close

OLIVER IVANOVIĆ ZA KURIR PRIČA KAKO JE POLITIČKI ŽRTVOVAN

Izvor: Politika 05.08.2017.

Autor: Kurir / B. Bojić/

Dok sam bio u pritvoru, iz moje stranke prelazili su u SNS ili u Srpsku listu pod pritiskom ili uz stimulaciju.”


Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović kaže da je žrtvovan iz političkih razloga pošto je dve godine proveo u pritvoru zbog sudskog procesa koji se vodi protiv njega zbog navodnih ratnih zločina, a za to vreme izdali su ga „prijatelji“ koji su, kako tvrdi u intervjuu Kuriru, pod pritiskom ili uz stimulaciju iz SDP prešli u SNS ili u Srpsku listu. Borba, međutim, ne prestaje. Pre osam dana poslato mu je, ističe, upozorenje da se povuče iz politike – zapaljen mu je porodični automobil pošto je po izlasku iz pritvora rešio da se kandiduje za gradonačelnika Severne Kosovske Mitrovice na predstojećim kosovskim lokalnim izborima u oktobru.

“U kontaktu sam s komandirom stanice policije u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i svakodnevno tražim da me izveštavaju o incidentu i uvek je odgovor isti: „Istraga je u toku, počinilac još nije otkriven.“ Uporan sam čovek, redovno ću ih zvati, iako sam skeptičan kad je reč o rezultatima. Ne čini mi se da policajci rade intezivno na tom slučaju – iz straha od počinioca, zbog neprofesionalnosti i nesposobnosti ili nedostatka volje da bilo šta rade, što je realno zbog napete atmosfere. Ti događaji su uznemirili sve jer nije ovo prva paljevina, a ljudi nisu očekivali da će profilisana politička figura ponovo biti izložena torturi.”


Kakvoj torturi ste izloženi?

“Bilo je to upozorenje da se ne bavim politikom. Moj posao je politika i ja ću se baviti temom Kosova, vodeći računa da ne zanemarimo ljude koji žive južno od Ibra. To se očito nekom ne sviđa, oseća se ugroženo.”

Kome?

“Nekome ko se nije obradovao mom izlasku iz zatvora, smatrajući valjda da više ne može da bude suveren na ovom prostoru. Pretnja sam Srbima, koji misle da bi moja politička pojava i eventualna pobeda na lokalnim izborima mogli da ugrozi njihov način delovanja. Ali postoje i druge političke ideje i GI SDP planira da izađe na izbore i u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.”


Dragiša Milović, bivši gradonačelnik Zvečana, kome je samo dva dana pre paljenja vašeg auta, takođe zapaljen porodični automobil, bio je konkretniji – rekao je da najava vaše i njegove kandidature smeta vlastima – Srpskoj listi i SNS.

“Moguće je da neko iz vlasti ne može da otrpi da ima rivala. Nemam konkretne dokaze. Očekujem da policija saopšti ko stoji iza paljenja automobila.”


Kažete da ste sigurni da iza incidenta ne stoje Albanci, te da su oni čak svedočili u vašu korist. Imate li utisak da ste politički žrtvovani u procesu koji se vodi protiv vas?

“U to nema sumnje. Mnogi su kapitalizovali činjenicom da nisam bio na političkom polju. Oni koji su iz SDP prešli u SNS ili u Srpsku listu učinili su to pod pritiskom ili uz određenu stimulaciju. Iz ideoloških razloga sigurno nisu. Dobili su neki stimulans da „promene mišljenje“. Ostaviti prijatelja u zatvoru i u tom trenutku odlučiti da promenite stranku, to nije častan čovek – ili je nagovoren ili stimulisan da to učini. Ja svoje prijatelje ne bih ostavio.”